Rdeča kompozicija / Composition in red, Buban Stanislav

1-Buban Stanislav Rdeča

Rdeča kompozicija / Composition in red

Buban Stanislav

Tehnika: olje na platnu

Dimenzije: 130 × 110 cm

Leto: 1997

Cena: 1500 €

Rojen l. 1961 , Sečovce, Slovaška. Studiral na Akademiji lepih umetnosti v Bratislavi med leti 1980  in 1986. Živi in dela  v Bratislavi.

Born on May 5, 1961 in Secovce Graduated from the Department of Painting of the Academy of Fine Arts in Bratislava (1980 -1986) Presently he is active as a Teatcher at the Academy of Fine Arts in Bratislava. He lives in Bratislava.

Sodeloval na Celjskih mednarodnih likovnih dnevih l. 1997.

Delo Stanislava Bubana  lahko gledamo najprej v širšem zgodovinskem kontekstu. Čas sprememb in globoka družbeno zgodovinska prelomnica so l. 1986 vplivali na na skupino takratnih diplomantov , ki so s svojimi transavantgardnimi deli razburili počasi se menjajočo  likovno sceno.Buban se konec osemdesetih  in v začetku devetdesetih v svojih slikah preusmeri k  neokonstruktivističnemu principu ponavljajočih se barvnih linij, ki jih ureja v novo strukturo, ki daje občitek vizualned igre na platnu. V iskanju novih slikarskih dimenzij jih počasi a dosledno reducira tako v barvi kot v obliki. Njegove strukture zamenjajo analize, kjer na sveže slikani monokromni osnovi uporabi odtis, ki deluje kot sled na materiji čiste barve in je reducirana analiza slike v snovi, strukturi in sledeh.

( iz kataloga: Celjski mednarodni slikarski tedni 1997)

NEOKONSTRUKTIVIZEM

Buban  razstava 2017- Veleposlaništvo  Republike Slovaške v Sloveniji.